Silvalazur Strong

Barve za les na vodni osnovi

Poizvedba po ponudbi oz. povpraševanju - PREBERI VEČ.

Kalkulator?

Vnesite površino za hiter izračun porabe.

Kontaktirajte nas za ponudbo in ceno!

Silvalazur strong je okolju prijazen tankoslojni lazurni premaz na vodni osnovi, ki se uporablja za površinsko in dekorativno zaščito lesa. Izdelek je pretežno namenjen zaščiti pohodnih in bolj obremenjenih površin, saj omogoča dobro odpornost na abrazijo in zmanjša drsnost lesenih površin. Površinski premaz Silvalazur strong zaradi dobre vpojnosti tankoslojnega filma v les in dobre paroprepustnosti omogoča enostavno vzdrževanje brez predhodnega odstranjevanja prejšnjega sloja. Ker vlaga ne zastaja za filmom premaza, površinski premaz Silvalazur strong ohranja les suh in prepreči nastajanje ugodnih pogojev za rast in razvoj lesnih škodljivcev. Silvalazur strong se najpogosteje uporablja za površinsko zaščito lesenih izdelkov in konstrukcij kot na primer lesenih teras, fasadnih opažev, oken, vrat, vrtnih in balkonskih ograj, pergol, vrtnih garnitur, čebeljih panjev, otroških igral itn.

Naše lazure so okolju, ljudem in živalim prijazen izdelek, zato lahko premaz Silvalazur strong uporabljamo tudi v notranjih, zaprtih prostorih.

Premaz Silvalazur strong je na voljo v različnih barvnih odtenkih. Les obarva v želeni odtenek in zaščiti njegovo površino pred patiniranjem (sivenjem), vendar ne prekrije teksture lesa, s čimer les ohrani vso svojo estetsko vrednost in toplino. Obnova premaza Silvalazur strong na lesu, ki je bil predhodno že zaščiten s tem premazom, je zelo enostavna, saj ne zahteva predhodnega intenzivnega brušenja/odstranjevanja starega premaza.

Preberi več

V primeru uporabe premaza Silvalazur strong na lesu, ki bo izpostavljen visoki zračni vlagi ali padavinam, priporočamo predhodno zaščito lesa s temeljnim zaščitnim sredstvom (Silvanolin® ali Silvanol) ali uporabo termično modificiranega lesa Silvapro®.

Za vsa dodatna navodila in svetovanje smo vam na voljo vsak delavnik med 7 in 15 uro na telefonski številki 080 1202 ali 01 2800571, lahko pa nam posredujte sporočilo tudi preko spletne pošte info@silvaprodukt.si.

Navodila za uporabo barv za les Silvalazur strong najdete spodaj v zavihku »Navodila za uporabo«.

Embalažne enote: 0,8 kg, 5 kg.

PREIZKUŠENO

Biotehniška Fakulteta (Oddelek za lesarstvo), Univerza v Ljubljani.

Zapri

Uporaba izdelka

Lastnosti izdelka

Shranjevanje

V tesno zaprti originalni embalaži

Nanašanje

čopič, brizganje

Število nanosov

Običajno 2 (po potrebi število ustrezno povečati)

Poraba

kg barve zadostuje za prebarvanje 4m2 lesene površine

Priporočena poraba barve je 200-250 g/m2

Sušenje med nanosi

30180 minut (odvisno od pogojev)

Končno sušenje
cca. 24 ur (odvisno od pogojev)
Rok uporabe

2 leti od datuma proizvodnje

Pokaži navodila za uporabo

Priprava materiala, prostora in pogoji dela:

 • Pri delu uporabimo le čist in zdrav les, brez znakov trohnobe ali poškodb insektov.
 • Za les, ki bo izpostavljen na prostem vsem vremenskim vplivom, je Silvalazur strong najbolj učinkovit kot sistemska zaščita v povezavi s temeljnim zaščitnim sredstvom za les Silvanolin®, dobro pa se obnese tudi na termično modificiranem lesu Silvapro®.
 • V notranjih prostorih je možna sistemska uporaba s predhodnim nanosom temeljnega zaščitnega sredstva za les Silvanol (če želimo zaščititi les pred insekti), lahko pa jo uporabimo tudi kot samostojni dekorativni premaz.
 • Pri nanosu površinskega premaza za les Silvalazur strong je pomembno, da so leseni elementi ali konstrukcija finalno mehansko obdelani, čisti in ustrezno suhi (vlažnost lesa pod 15 %).
 • Najpogostejša postopka nanašanja premaza za les Silvalazur strong sta premazovanje s čopičem in brizganje (za nanašanje barv na les običajno ne uporabljamo postopka potapljanja ali oblivanja, nanašanje barv na les z valjčkom pa je manj primerno, saj obstaja možnost puščanja sledov valjčka v obliki pene).
 • Premaz za les Silvalazur strong uporabljamo za površinsko in dekorativno zaščito teras, fasadnih opažev, lesenih površin oken, vrat, vrtnih in balkonskih ograj, pergol, lesenih oblog, vrtnih garnitur, čebeljih panjev, otroških igral. Ker je okolju prijazen in ne vsebuje škodljivih ali lahko hlapnih komponent, lahko premaz Silvalazur strong uporabljamo tudi v notranjih, zaprtih prostorih.
 • Predpisana količina nanosa površinskega premaza Silvalazur strong je 200–250 g/m2 lesene površine, kar običajno dosežemo z dvema ali tremi bogatimi nanosi barve s čopičem ali brizganjem.
 • Pri uporabi površinskega premaza za les Silvalazur strong ni potrebna uporaba posebne varovalne opreme, priporočamo pa uporabo rokavic.

Pomembno:

 • Površinskega premaza za les na vodni osnovi Silvalazur strong nikoli ne redčimo z vodo ali mešamo z drugimi snovmi in pripravki za zaščito ali barvanje lesa, saj lahko s tem bistveno zmanjšamo njegovo učinkovitost in funkcionalnost.
 • Priporočena delovna temperatura in temperatura sušenja prebarvanega lesa znaša med 15 in 25 stopinj Celzija.
 • Odsvetujemo barvanje v megli ali na močnem žgočem soncu (da bi se izognili zmanjšanju kakovosti oprijema lazurnega premaza oziroma prehitri zasušitvi), zato pri temperaturah, višjih od 25 stopinj Celzija, predlagamo izvedbo nanašanja in sušenja prebarvanih lesenih elementov v senčni, dobro zračni legi.
 • Orodje po končanem delu operemo z vodo in detergentom.
 • Les, ki je bil predhodno obdelan s temeljnim zaščitnim sredstvom Silvanolin® ali Silvanol, mora biti pred nanašanjem površinskega premaza za les Silvalazur strong dobro posušen (vlažnost lesa pred začetkom nanašanja barve za les ne sme biti več kot 15 %).

Postopek nanašanja premaza Silvalazur strong s premazovanjem (čopič):

 1. Lesene elemente, namenjene barvanju, najprej razporedimo po za to namenjenih stojalih ali površinah.
 2. Podlago in tla ustrezno zaščitimo z vodoodpornim materialom, npr. PVC folijo.
 3. Pred uporabo premaza Silvalazur strong je treba embalažne enote dobro rotacijsko pretresti oz. premešati, da zagotovimo ustrezno homogenost vsebovanih komponent, oz. da na dnu embalaže ni več prisotne vidne usedline pigmentov.
 4. Z mehkim, gostim in dobro vpojnim čopičem začnemo nanašati prvi nanos Silvalazur strong (pri nanašanju skrbimo, da barvo nanašamo enakomerno po celotni površini lesenega elementa, hkrati pa preprečujemo morebitno pocejanje barve).
 5. Med nanosi barve počakamo med 30 in 180 min (odvisno od letnega časa in vremenskih pogojev), da se premaz za les Silvalazur strong ustrezno vpije v les in posuši.
 6. Če želimo na končnem izdelku doseči nežno svetleč učinek prebarvane površine, lahko pred začetkom nanašanja drugega nanosa premaza že prebarvano površino nežno obrusimo.
 7. Po opravljenem prvem nanosu premaza sledi drugi enakomeren nanos barve prek vseh predhodno pobarvanih lesenih površin.
 8. Pomembno pri nanašanju premaza Silvalazur strong s premazovanjem je, da količino sredstva prilagajamo vpojnosti in obdelanosti lesne površine (predpisana količina navzema barve s premazovanjem znaša 200–250 g/m2, kar običajno dosežemo z dvema ali tremi bogatimi nanosi s čopičem; v primeru slabšega navzema je treba število nanosov ustrezno povečati).
 9. Po koncu nanašanja premaza za les Silvalazur strong sledi sušenje prebarvanih lesnih površin, ki do končne suhosti traja cca. 24 ur (odvisno od vremenskih vplivov, letnega časa in temperatur, načina aplikacije ipd.), pri čemer pa je zelo pomembno, da:
  1. les v času sušenja ni izpostavljen visoki zračni vlagi (megla),
  2. se temperature gibljejo nad 15 stopinj Celzija,
  3. sušeči se leseni elementi niso neposredno izpostavljeni soncu,
  4. pri temperaturah nad 25 stopinj Celzija sušenje uredimo v senčni in dobro zračni legi,
  5. šele ob končni suhosti prebarvanih lesnih elementov lahko te izpostavimo vremenskim vplivom.

Postopek nanašanja premaza Silvalazur strong z brizganjem:

 Lesne elemente, namenjene barvanju, najprej razporedimo po za to namenjenih stojalih ali površinah.

 1. Podlago in tla ustrezno zaščitimo z vodoodpornim materialom, npr. s PVC folijo.
 2. Pred uporabo premaza Silvalazur strong je treba embalažne enote dobro rotacijsko pretresti oz. premešati, da zagotovimo ustrezno homogenost vsebovanih komponent, oz. da na dnu ni več prisotne vidne usedline pigmentov.
 3. Premaz Silvalazur strong nalijemo v napravo za brizganje.
 4. Sledi nanašanje barve z brizganjem z napravo, ki omogoča reduciranje izpihanega zraka na optimalna 2 bara. V primeru pocejanja zaradi preintenzivnega brizganja je treba za popravke uporabiti čopič.

 

 1. Med nanosi barve počakamo med 30 in 180 min (odvisno od letnega časa in vremenskih pogojev), da se premaz za les Silvalazur strong ustrezno vpije v les in posuši.
 2. V primeru, da želimo na končnem izdelku doseči nežno svetleč učinek prebarvane površine, lahko pred začetkom nanašanja drugega, oziroma tretjega nanosa barve, že prebarvano površino nežno obrusimo.
 3. Po opravljenem prvem nanosu barve sledi drugi enakomeren nanos barve z brizganjem prek vseh predhodno pobarvanih lesenih površin.
 4. Pomembno pri nanašanju premaza Silvalazur strong z brizganjem je, da količino sredstva prilagajamo vpojnosti in obdelanosti lesne površine (predpisana količina navzema barve znaša 200–250 g/m2, kar običajno dosežemo z dvema ali tremi nanosi z brizganjem; v primeru slabšega navzema je treba število nanosov ustrezno povečati).
 5. Po končanem nanašanju premaza za les Silvalazur strong sledi sušenje prebarvanih lesenih površin, ki do končne suhosti traja cca. 24 ur (odvisno od vremenskih vplivov, letnega časa in temperatur, načina aplikacije ipd.), pri čemer pa je zelo pomembno, da:
  1. les v času sušenja ni izpostavljen visoki zračni vlagi (megla),
  2. se temperature gibljejo nad 15 stopinj Celzija,
  3. sušeči se leseni elementi niso neposredno izpostavljeni močnemu žgočemu soncu,
  4. pri temperaturah nad 25 stopinj Celzija sušenje uredimo v senčni in dobro zračni legi;
  5. šele ob končni suhosti prebarvanih lesnih elementov lahko te izpostavimo vremenskim vplivom.

 

Za vsa dodatna navodila in svetovanje smo vam na voljo vsak delavnik med 7 in 15 uro na telefonski številki 080 1202 ali 01 2800571, lahko pa nam posredujte sporočilo tudi po spletni pošti info@silvaprodukt.si

VARNOSTNI LIST TEHNIČNI LIST

Mnenja strank

POPULARNO
19,9382,22

Barve za les na vodni osnovi

42,44165,47

Premaz proti pokanju in piravosti

Termično modificiran les, 100% naravna zaščita lesa

4,4467,43

Temeljna zaščita za les na vodni osnovi

3,9558,15

Temeljna zaščita za les na vodni osnovi

POPULARNO
13,42218,57

Barve za les na vodni osnovi

26,96133,35

Vosek na vodni osnovi za učinkovito in dolgotrajno zaščito lesa na prostem