Silvanol

Temeljna zaščita za les na vodni osnovi

Poizvedba po ponudbi oz. povpraševanju tukaj.

PREBERI VEČ

Kalkulator?

Vnesite površino za hiter izračun porabe.

Kontaktirajte nas za ponudbo in ceno!

Kalkulator?

Vnesite površino za hiter izračun porabe.

Kontaktirajte nas za ponudbo in ceno!

Opis izdelka

Na voljo sta dva odtenka Silvanola, in sicer Silvanol Rumeni in Silvanol Brezbarvni, oba pa sta namenjena tako splošni uporabi, obrti kot tudi industrijski rabi.

Primerni postopki zaščite lesa s pripravkom Silvanol so predvsem: premazovanje s čopičem ali valjčkom ter oblivanje ali potapljanje. Les, zaščiten s Silvanolom, brez dodatne zaščite površine z lazurnimi premazi Silvalazur ali naravnim voskom Silvacera®, ne sme biti izpostavljen dežju (možno izpiranje zaščitnih komponent).

Če želite zaščiten les še dodatno obarvati ali preprečiti patiniranje njegove površine, vam priporočamo uporabo naših lazurnih premazov na vodni osnovi – Silvalazur, ki poleg svoje funkcije obarvanja lesu nudi tudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Preberi več
Za vsa dodatna navodila in svetovanje smo vam na voljo vsak delavnik med 7 in 15 uro na telefonski številki 080 1202 ali 01 2800571, lahko pa nam posredujte sporočilo tudi preko spletne pošte info@silvaprodukt.si.Navodila za uporabo temeljne zaščite za les Silvanol rumeni in Silvanol brezbarvni najdete spodaj v zavihku »Navodila za uporabo«.Embalažne enote: 0,8 kg, 5 kg, 10 kg, 20 kg, 50 kg, 200 kg in 1000 kg.PREIZKUŠENOBiotehniška Fakulteta (Oddelek za lesarstvo), Univerza v Ljubljani.
Zapri

Uporaba izdelka

Lastnosti izdelka

 
Shranjevanje

V tesno zaprti originalni embalaži

Nanašanje

čopič, valjček, oblivanje, potapljanje

Število nanosov

Običajno 2 (po potrebi število ustrezno povečati)

Poraba

kg zadostuje za kakovostno zaščito 45 m2

Priporočena poraba na 1 m2 je 200250 g/m2

Sušenje med nanosi

30180 minut (odvisno od pogojev)

Končno sušenje

4896 ur (odvisno od pogojev in navzema)

Rok uporabe

Najmanj 2 leti od datuma proizvodnje

 
POKAŽI NAVODILA ZA UPORABO

Priprava materiala, prostora in pogoji dela:

 • Izberemo in pripravimo lesene elemente ustrezne drevesne vrste, primerne za namen rabe končnega izdelka (od namena rabe je odvisna izbira načina nanašanja zaščitnega sredstva na les in priporočena vrednost navzema zaščitnega sredstva).
 • Zaščitno sredstvo Silvanol je namenjeno zaščiti lesa, vgrajenega pod streho.
 • Pri delu uporabimo le čist in zdrav les, brez znakov trohnobe ali poškodb insektov.
 • S postopki premazovanja ali potapljanja/oblivanja v zaščitno sredstvo Silvanol najpogosteje ščitimo konstrukcijski les, pokrito vrtno opremo in pohištvo. Ker zaščitno sredstvo Silvanol ni vnetljivo, je primerno za tudi za zaščito vsega lesa v notranjih prostorih (opaž, pohištvo, talne obloge ipd.).
 • Les mora biti pred nanosom temeljnega zaščitnega sredstva Silvanol ustrezno osušen (vlažnost lesa med 15 in 20 %).
 • Temeljno zaščitno sredstvo Silvanol lahko nanašamo na mehansko obdelan ali neobdelan les (v primeru konstrukcijske zaščite lesa se običajno uporablja le žagan les, v primeru mizarskih izdelkov pa finalno obdelan oziroma skobljan-brušen les).

Pomembno:

 • Zaščitnega sredstva Silvanol nikoli ne redčimo z vodo ali mešamo z drugimi zaščitnimi sredstvi in snovmi, saj lahko s tem bistveno zmanjšamo njegovo učinkovitost.
 • Zaščito za les Silvanol uporabljamo pri temperaturah med +5 ˚C in +35 ˚C.
 • Orodje po končanem delu operemo z vodo in detergentom.
 • Temeljno zaščitno sredstvo Silvanol hranimo v tesno zaprti originalni embalaži, izven dosega otrok.
 • Po opravljenem nanosu zaščitnega sredstva odsvetujemo nadaljnjo obdelavo lesa kot na primer skobljanje, brušenje, žaganje, vrtanje, rezkanje idr., saj s temi postopki odstranimo (tudi) plast lesa, zaščitenega z zaščitnim sredstvom Silvanol.
 • Za delo z zaščitnim sredstvom Silvanol je treba uporabljati osebno varovalno opremo (zaščitna obleka, rokavice, očala).

Postopek nanašanja zaščitnega sredstva Silvanol s premazovanjem (čopič ali valjček):

 1. Lesene elemente najprej razporedimo po za to namenjenih stojalih ali površinah.
 2. Podlago in tla ustrezno zaščitimo z vodoodpornim materialom npr. PVC folijo.
 3. Z gostim, dobro vpojnim čopičem, začnemo nanašati prvo aplikacijo temeljnega zaščitnega sredstva Silvanol. Poskrbimo, da smo pri delu natančni in da nanašamo bogate nanose na vse stranice izbranega lesnega elementa.
 4. Po nanosu počakamo od 30 do 180 min (odvisno od letnega časa in vremenskih pogojev), da se zaščitno sredstvo Silvanol ustrezno vpije v les in posuši.
 5. Sledi nov bogat nanos zaščitnega sredstva s čopičem prek vseh lesenih ploskev.
 6. Pomembno pri nanašanju zaščitnega sredstva s premazovanjem je, da količino sredstva prilagajamo vpojnosti in obdelanosti lesne površine (predpisana količina navzema zaščitnega sredstva Silvanol s premazovanjem je 200–250 g/m2, kar običajno dosežemo z dvema bogatima nanosoma s čopičem; v primeru slabšega navzema je treba število nanosov ustrezno povečati).
 7. Po koncu nanašanja temeljne zaščite Silvanol in ustrezni osušitvi lesa (po cca. 48–96 urah, odvisno od letnega časa in vremenskih pogojev) lahko les tudi obarvamo v želeni odtenek z barvami za les na vodni osnovi – Silvalazur.
 8. S premazovanjem praviloma dosežemo, da zaščitno sredstvo prodre v les cca. 1 mm. V primeru, če les po premazovanju in izpostavitvi vremenskim vplivom razpoka, so razpoke pogosto globlje od 1 mm, zato je smiselno premazovanje čez čas ponoviti in zaščititi tudi novonastale razpoke.

Les, zaščiten s Silvanolom, brez dodatne zaščite površine z lazurnimi premazi Silvalazur, ne sme biti neposredno izpostavljen dežju (možnost izpiranja zaščitnih komponent). Če želite zaščiten les še dodatno obarvati ali preprečiti patiniranje njegove površine, vam priporočamo uporabo naših barv za les na vodni osnovi – Silvalazur, ki poleg svoje funkcije obarvanja lesa nudijo lesu tudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Postopek nanašanja zaščitnega sredstva Silvanol z oblivanjem ali potapljanjem:

 1. Pred začetkom dela pripravimo ustrezno leseno ali kovinsko ogrodje (korito), ki ga z notranje strani obložimo s PVC folijo (reaktivnost folije s sredstvom predhodno obvezno preverite). Korito lahko po potrebi postavimo tudi na dve leseni oz. kovinski stojali.
 2. Sledi potapljanje oziroma oblivanje posameznega lesnega elementa v zaščitno sredstvo Silvanol v za to predhodno izdelanem koritu (leseni elementi morajo biti cca. 10–30 sekund popolnoma potopljeni oziroma obliti).
 3. Po oblivanju oziroma potapljanju lesenih elementov te odložimo na za to pripravljeno stojalo.
 4. Po oblivanju ali potapljanju počakamo od 30 do 180 min (odvisno od letnega časa in vremenskih pogojev), da se temeljno zaščitno sredstvo Silvanol ustrezno vpije v les in posuši.
 5. Po prvem oblivanju in ustrezni osušitvi lesa postopek potapljanja oziroma oblivanja ponovimo še enkrat.
 6. Pri oblivanju oziroma potapljanju je pomembno, da čas potopitve prilagodimo vpojnosti in površinski obdelanosti lesne površine (po končanem drugem oblivu oziroma potopu lesa v zaščitno sredstvo Silvanol mora biti dosežena predpisana količina navzema zaščitnega sredstva v les, ki znaša 200–250 g/m2; v primeru slabšega navzema je treba število nanosov ustrezno prilagoditi).
 7. Po končanem nanašanju temeljne zaščite Silvanol in ustrezni osušitvi lesa (po cca. 48–96 urah, odvisno od letnega časa in vremenskih pogojev) lahko les tudi obarvamo v želeni odtenek z barvami za les na vodni osnovi – Silvalazur;
 8. Med postopkom potapljanja zaščitno sredstvo zaščiti le površino in razpoke, ne prodre pa globlje v les. Prodiranje zaščitnega sredstva v les oziroma kakovost izvedene zaščite pa lahko bistveno izboljšamo s podaljševanjem časa potapljanja.

Les, zaščiten s Silvanolom, brez dodatne zaščite površine z lazurnimi premazi Silvalazur ne sme biti izpostavljen dežju (možno izpiranje zaščitnih komponent). Če želite zaščiten les še dodatno obarvati ali preprečiti patiniranje njegove površine, vam priporočamo uporabo naših barv za les na vodni osnovi – Silvalazur, ki poleg svoje funkcije obarvanja lesa nudi lesu tudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi. * V primeru dolgotrajnejšega namakanja lesa v zaščitnem sredstvu Silvanol se podaljša tudi čas sušenja lesa pred nadaljnjim delom (barvanje, lepljenje, …); npr. po 24-urnem potapljanju lesa v Silvanolu, se les suši cca. 2 do 3 tedne (odvisno od pogojev sušenja). Za vsa dodatna navodila in svetovanje smo vam na voljo vsak delavnik med 7 in 15 uro na telefonski številki 080 1202 ali 01 2800571, lahko pa nam posredujte sporočilo tudi po spletni pošti info@silvaprodukt.si

Mnenja strank

-29%
38,00164,90

Akcijski trojček vsebuje (0,8 kg ali 5 kg):

 • Silvanol
 • Silvacera
 • Silvalazur strong
-29%
38,90167,00

Akcijski trojček vsebuje (0,8 kg ali 5 kg):

 • Silvanolin
 • Silvacera
 • Silvalazur strong
POPULARNO
19,9382,22

Barve za les na vodni osnovi

42,44165,47

Premaz proti pokanju in piravosti

Termično modificiran les, 100% naravna zaščita lesa

4,4467,43

Temeljna zaščita za les na vodni osnovi

3,9558,15

Temeljna zaščita za les na vodni osnovi

POPULARNO
13,42218,57

Barve za les na vodni osnovi