Pogosto zastavljena vprašanja

KONTAKT
KAKŠEN JE NAMEN UPORABE TEMELJNIH ZAŠČITNIH SREDSTEV IN ZAKAJ JIH PRIPOROČATE?

Za zagotavljanje dolge življenjske dobe moramo les najprej zaščititi z ustreznim temeljnim zaščitnim sredstvom, ki vsebuje aktivne učinkovine za zaščito lesa pred lesnimi škodljivci. Te prodrejo globoko v les, se v njem fiksirajo in ga zaščitijo pred biološkimi škodljivci (glivami, ki povzročajo trohnenje ali gnitje lesa, insekti ali »lesnimi črvi«, bakterijami, plesnimi, idr.). Nato lahko površino premažemo tudi s površinskim premazom kot na primer barvo za les Silvanol Lazura B, ki dodatno prepreči izpiranje in direkten stik z biocidnimi snovmi. S površinskim premazom les zaščitimo tudi pred vremenskimi vplivi ter poudarimo njegovo lepoto. Običajno tako govorimo o sistemski zaščiti, ki jo sestavljata sredstvo ali postopke za zaščito lesa pred škodljivci (temeljna zaščita) ter kočni dekorativni premaz (površinska zaščita). Podjetje Silvaprodukt ponuja več sistemskih rešitev, odvisno od namena uporabe in končnega izgleda. Med sistemsko zaščito na vodni osnovi spadajo Silvanolin® + Silvanol lazura B za zaščito lesa v zunanjih pogojih, Silvanol + Silvanol lazura B za zaščito v notranjih prostorih ter Silvanol + vosek Silvacera® za les v notranjih prostorih. Posebno poglavje temeljne zaščite za les pa predstavlja termično modificiran les Silvapro®, ki ga lahko uporabimo samostojno, z dodatno sistemsko zaščito z voskom Silvacera®, ali z dodatno sistemsko zaščito s Silvanol Lazura B. Termično modificiran les lahko v vseh različicah uporabimo tako na prostem kot tudi v notranjih prostorih. Pomembno pa je tudi vedeti, da se lahko izdelki različnih proizvajalcev za enak namen med seboj močno razlikujejo. Kombiniranje temeljne zaščite enega proizvajalca s površinskim premazom drugega lahko povzroči težave zaradi nekompatibilnosti.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED SILVANOLINOM® IN SILVANOLOM?

Silvanolin® je izjemno učinkovit biocidni pripravek, ki je namenjen zaščiti lesa, uporabljenega na prostem. Formulacija pripravka omogoča, da se vse bistvene sestavine izredno dobro vežejo v les in se iz njega ne izpirajo, zato lahko z njim kakovostno ščitimo tudi les, ki bo izpostavljen najtežjim pogojem in vremenskim vplivom (dež, sneg, stalen stik s prstjo, sladko ali morsko vodo). Niansa lesa po uporabi sredstva Silvanolin® Zeleni je blago pastelno zelena. Na razpolago pa je tudi v rjavem odtenku kot Silvanolin® Rjavi. Za les, ki je izpostavljen visoki zračni vlagi ali napadu z insekti. ni pa neposredno izpostavljen padavinam, je na voljo zaščitni pripravek Silvanol v brezbarvnem in rumenem odtenku. Uporablja se ga za zaščito lesa v notranjih prostorih in tudi zaščito ostrešij, nadstreškov, pergol in fasad, kadar te niso direktno izpostavljene padavinam. Les po temeljni zaščiti s Silvanolinom® ali Silvanolom, lahko dodatno obarvamo in zaščitimo tudi še s Silvanol lazuro B.

KATERO TEMELJNO ZAŠČITNO SREDSTVO PRIPOROČATE ZA ZAŠČITO OSTREŠJA IN ALI JE LAHKO SVEŽ LES TEŽAVA?

Kadar je ostrešje dobro zaščiteno pred padavinami z velikim napuščem, lahko uporabimo temeljni zaščitni pripravek Silvanol. V primeru, da je del ostrešja izpostavljen padavinam, pa je potrebno za njegovo zaščito uporabiti Silvanolin®. Priporočljivo je, da je les pred izvedbo zaščite s temeljnima zaščitnima sredstvoma Silvanol in Silvanolin® primerno posušen (vlažnost lesa med 15 in 25 %), bolj pomembna od vlažnosti lesa pa je dejanska nanešena količina zaščitnega sredstva na les (ki pa je seveda odvisna tudi od vlažnosti lesa), ki mora biti minimalno 250 g/m2 lesne površine.

KAKŠNO TEMELJNO ZAŠČITNO SREDSTVO NAJ UPORABIM ZA ZAŠČITO LESA NAMENJENEGA IZDELAVI LESENE ŠKARPE, KI BO V STALNEM STIKU Z ZEMLJO IN BREŽINE PRI RIBNIKU, KI BO V STALNEM STIKU S STOJEČO VODO?

Za zaščito lesa, ki bo v stalnem stiku s prstjo ali vodo, moramo uporabiti temeljno zaščitno sredstvo Silvanolin® in sicer lahko primerno velik navzem zaščitnega sredstva za les v stiku z zemljo dosežemo zgolj z vakuumsko-tlačno impregnacijo. Za nekoliko manj obremenjene lesene elemente (na primer fasade ali terase) lahko uporabimo tudi postopek 24-urnega potapljanja v sredstvo Silvanolin®. Storitev obeh omenjenih postopkov vam nudimo v podjetju Silvaprodukt, potapljanje tudi na več različnih lokacijah po Sloveniji. Za podrobnejše informacije in navodila nas lahko kontaktirate na info@silvaprodukt.si ali brezplačno telefonsko številko 080 1202. Z veseljem vam bomo svetovali.

KAKO NAJ KAKOVOSTNO ZAŠČITIM VISOKO GREDO, KI BO NA PROSTEM?

Če bo visoka greda v stalnem stiku s prstjo, je kakovostna zaščita možna le z uporabo postopka globinske vakuumsko-tlačne impregnacije z zaščitnim sredstvom Silvanolin®. V podjetju Silvaprodukt nudimo tako storitev 24-urnega potapljanja, kot tudi vakuumsko tlačne impregnacije; potapljanje tudi na več različnih lokacijah po Sloveniji. Za podrobnejše informacije in navodila nas lahko kontaktirate na info@silvaprodukt.si ali brezplačno telefonsko številko 080 1202. Z veseljem vam bomo svetovali.
Če pa bo visoka greda zaščitena pred prstjo s primerno folijo (svetujemo uporabo čepkaste folije po notranjem obodu visoke grede na način, da so izbočeni deli čepkov obrnjeni proti lesu), pa bo za kvalitetno zaščito lesa dovolj tudi premazovanje, oblivanje ali kratkotrajno potapljanje z zaščitni sredstvom Silvanolin®.

ALI LAHKO ZAŠČITIM OGRAJO S SILVANOL-OM PROZORNIM, KER BI RAD OHRANIL SVETEL ZAČETNI VIDEZ LESA?

Če je ograja izpostavljena padavinam, zaščito z zaščitnim sredstvom Silvanol odsvetujemo. V takem primeru bo ustrezna kakovost zaščite dosežena samo z uporabo zaščitnega sredstva Silvanolin® ali Silvanolin® Rjavi. Za korekcijo nianse priporočamo dodatno površinsko in dekorativno zaščito s premazom Silvanol lazura B. V primeru, da je želja po ohranjanju začetnega svetlega videza lesa neobhodna, potem se seveda lahko uporabi tudi Silvanol brezbarvni v kombinaciji z lazurnim premazom Silvanol Lazura B, vendar bo za ohranjanje svetlega videza lesa potrebno pogosto obnavljanje površinskega premaza, hkrati pa bo tudi življenjska doba takega lesa krajša, kot če bi bil les kakovostno zaščiten s temeljnim zaščitnim sredstvom Silvanolin®.

NA KAKŠEN NAČIN NAJ PODALJŠAM ŽIVLJENJSKO DOBO ŽE NAPADENI VRTNI GARNITURI, KI KAŽE ZNAKE GNITJA?

Les je potrebno ustrezno posušiti in očistiti, nato pa doseči čim večjo globino penetracije zaščitnega sredstva Silvanolin® s premazovanjem, oblivanjem ali potapljanjem. Potrebno pa se je zavedati, da les, ki je že začel trohneti, s postopkom impregnacije ne bo pridobil na mehanski trdnosti. Pri zaščiti pokritega lesa na prostem priporočamo dodatno površinsko zaščito s premazom Silvanol lazura B. Za podrobnejše informacije in navodila nas lahko kontaktirate na info@silvaprodukt.si ali brezplačno telefonsko številko 080 1202. Z veseljem vam bomo svetovali.

V STREŠNIH ŠPIROVCIH SLIŠIM ŠKRABLJANJE IN OPAŽAM SIPANJE LESNEGA PRAHU, KAJ NAJ NAREDIM OZ. KAKO SE NAJ LOTIM SANACIJE?

Potrebna bo impregnacija z zaščitnim sredstvom Silvanol v kolikor je celotno ostrešje zaščiteno pred padavinami. Če je del ostrešja izpostavljenega padavinam, je potrebno ta del zaščititi z zaščitnim sredstvom Silvanolin®. Dobro je doseči čim večjo globino penetracije zaščitnega impregnacijskega sredstva s premazovanjem in oblivanjem. Na ta način preprečimo nove vdore insektov, tisti, ki pa so v lesu že prisotni, bodo tam dočakali svojo spolno zrelost in ga nato zapustili, vdora novih pa zaradi zaščite lesa zdaj ne bo več. Priporočljivo je tudi sproti ščititi izletne luknje insektov, ki les zapuščajo, da jih ne bi na novo uporabili drugi insekti. V kolikor je napad vašega ostrešja bolj intenziven (ogromno število izletnih odprtin insektov) se posvetujte z našimi strokovnjaki, ki vam bodo svetovali glede na vašo specifično situacijo, na voljo smo vam na elektronskem naslovu info@silvaprodukt.si in brezplačni telefonski številki 080 1202.

KOLIKO TEMELJNEGA ZAŠČITNEGA SREDSTVA POTREBUJEM ZA 200 M2 VELIKO STREHO IN KAKO SE NAJ NAJENOSTAVNEJE LOTIM NANAŠANJA?

Za zaščito 200 m2 strehe je potrebnih približno 40-50 kg Silvanolina® (priporočeni nanos Silvanolina® za ostrešja in druge nadkrite elemente je 200-250 g / m2 površine lesa). Nanašanje je možno s premazovanjem, oblivanjem ali potapljanjem. Učinkovitost zaščite je odvisna od globine penetracije in količine nanešenega zaščitnega sredstva, ki je večja ob daljšem potapljanju v zaščitno sredstvo ali večkratnih zaporednih aplikacijah.

KAKŠNA KOLIČINA SILVANOLINA® JE POTREBNA ZA ZAŠČITO ZUNANJE OGRAJE OZ. NA KAKŠEN NAČIN NAJ JO NAJKAKOVOSTNEJŠE ZAŠČITIM ?

Z 1 kg Silvanolina® je možno impregnirati približno 4-6 m2 lesa, če sredstvo nanašamo s premazovanjem, oblivanjem ali kratkotrajnim namakanjem, pri čemer se doseže globine impregnacije od 1-3 mm, odvisno od lesne vrste in obdelanosti lesa. Za daljšo in bolj kakovostno zaščito lesa na prostem priporočamo postopek 24-urnega potapljanja ali celo postopek globinske vakuumsko-tlačne impregnacije.
V podjetju Silvaprodukt nudimo tako storitev 24-urnega potapljanja, kot tudi vakuumsko tlačne impregnacije; potapljanje tudi na več različnih lokacijah po Sloveniji. Za podrobnejše informacije in navodila nas lahko kontaktirate na info@silvaprodukt.si ali brezplačno telefonsko številko 080 1202. Z veseljem vam bomo svetovali.
Pri zaščiti izpostavljenega lesa na prostem priporočamo dodatno površinsko zaščito s premazom Silvanol lazura B.

ALI LAHKO UPORABIM SILVANOL RUMENI IN SILVANOL LAZURO B V KOMBINACIJI NA ZUNANJI PERGOLI, KI BO NA DEŽJU IN VRTNI GARNITURI, KI PA BO POD STREHO?

Silvanol ne bo dovolj učinkovita zaščita za les izpostavljen dežju. Če je želja po enakem odtenku pergole in vrtne garniture, za obe leseni površini priporočamo uporabo impregnacijskega sredstva Silvanolin® pred zaščito in niansiranjem s Silvanol lazuro B.Odtenke sistemske zaščite Silvanolin® + Silvanol lazura B si lahko ogledate na naši internetni strani.

KOLIKO BO UPORABA SILVANOLINA®, KI JE ZELEN, VPLIVALA NA KONČNI IZGLED SILVANOL LAZURE B V ODTENKU HRASTA, KI JE OKER BARVE?

Odtenke sistemske zaščite Silvanolin® + Silvanol lazura B si lahko ogledate na naši internetni strani. Leva stran lestvice prikazuje odtenke Silvanol Lazure B na naravnem lesu brez impregnacijske podlage, desna stran pa odtenke Silvanol Lazure B na s Silvanolinom® temeljno zaščitenem lesu.

ALI BARVE ZA LES TUDI ŠČITIJO LES, ALI GA SAMO OBARVAJO?

Silvanol lazura B poleg dekorativne zaščite lesu povečuje tudi hidrofobnost, zato ga učinkovito ščiti tudi pred vremenskimi vplivi. Ker je Silvanol lazura B hkrati tudi dobro paroprepustni premaz, lesu omogoča odvajanje vlage in s tem preprečuje nastanek ugodnega okolja za razraščanje gliv razkrojevalk in razvoj drugih škodljivcev. Kljub temu pa zaščita z zgolj površinskim premazom ni dovolj za zelo izpostavljen les, zato zanj za dolgo življenjsko dobo lesa vedno priporočamo sistemsko zaščito v obliki: temeljna zaščita + površinska zaščita.

KAKO POGOSTO JE POTREBNO OBNAVLJATI LES OBARVAN Z BARVAMI ZA LES SILVANOL LAZURA B?
Obnova premaza Silvanol lazura B na lesu, ki je bil predhodno že zaščiten s tem premazom, je zelo enostavna, saj ne zahteva predhodnega brušenja, običajno zadostuje kratkotrajno krtačenje z grobo krtačo ali pranje z visokotlačnim čistilcem. Obnova je smiselna, ko premaz izgubi svojo hidrofobnost, kar lahko preverimo tako, da nanj kapnemo kapljico vode. Če se kapljica hitro vpije, je nanos smiselno obnoviti. Obnova je smiselna tudi v primeru, da les razpoka in odpre svojo strukturo.
RAD BI ZAŠČITIL SAVNO ZUNAJ IN ZNOTRAJ, KAKO NAJ SE LOTIM IN KATERE VAŠE PROIZVODE NAJ UPORABIM?
Za izgradnjo savn je zelo primeren termično modificiran les, ki ni tretiran s kemikalijami, ampak se mu v postopku segrevanja na temperaturi 180 -230 °C spremeni struktura in zmanjša vlažnost, kar ga zaščiti pred vsemi lesnimi škodljivci in mu izboljša dimenzijsko stabilnost. Les nam lahko v termično modifikacijo po predhodnem dogovoru dostavite sami, pri večjih projektih pa vam lahko ponudimo že izdelane elemente iz termično modificiranega lesa Silvapro®, narejene po vaših željah. V primeru, da je savna že izdelana iz nemodificiranega lesa, jo je na lesu, ki je izpostavljen vremenskim vplivom možno zaščititi z impregnacijskim sredstvom Silvanolin® in premazom Silvanol lazura B, v notranjosti pa jo je možno hidrofobirati z naravnim voskom Silvacera®.
DEL FASADNE POVRŠINE ENOSTANOVANJSKE HIŠE BI RADI IZVEDLI Z LESENIMI PANELI. KAJ PRIPOROČATE, DA BO PO IZVEDBI STARANJE LESA ENAKOMERNO?
Prva možnost je vgradnja termično modificiranega lesa Silvapro® z dodatnim voskanjem površine v niansi Silvacera® št. 12, ki dobi izgled delno patinirane površine. Tako je prehod v popolnoma posivelo nianso zabrisan in na fasadni površini ni očitnih razlik med bolj in manj vremensko izpostavljenimi deli fasadnih površin. Les nam lahko v termično modifikacijo po predhodnem dogovoru dostavite sami, pri večjih projektih pa vam lahko ponudimo že izdelane elemente iz termično modificiranega lesa Silvapro®, narejene po vaših željah.
Druga možnost je zaščita lesnih elementov s temeljnim zaščitnim sredstvom Silvanolin® in prebarvanje z barvami za les – Silvanol lazura B v želeni odtenek. S tako sistemsko rešitvijo se izognete patiniranju in sivenju lesenih fasadnih površin. Za daljšo in kakovostnejšo zaščito lesa na prostem priporočamo postopek 24-urnega potapljanja ali celo postopek globinske vakuumsko-tlačne impregnacije. V podjetju Silvaprodukt nudimo tako storitev 24-urnega potapljanja, kot tudi vakuumsko tlačne impregnacije lesa; potapljanje tudi na več različnih lokacijah po Sloveniji. Za podrobnejše informacije in navodila nas lahko kontaktirate na info@silvaprodukt.si ali brezplačno telefonsko številko 080 1202. Z veseljem vam bomo svetovali.
KAKO PRED LESNIMI ŠKODLJIVCI ZAŠČITITI LADIJSKI POD BREZ TEMELJNIH ZAŠČITNIH SREDSTEV?
Možna je termična modifikacija desk, ki je okolju prijazen postopek zaščite lesa. Za spremembo strukture lesnih makromolekul in posledično izboljšanje lastnosti lesa uporabljamo samo toploto. Omenjene spremembe so posledica spontanih termokemičnih reakcij, ki potečejo pri segrevanju lesa na temperature 180-230 °C v posebnih komorah, v katerih zagotavljamo odsotnost kisika. S termično modifikacijo se bistveno spremeni struktura in zmanjša vlažnost, kar les zaščiti pred vsemi lesnimi škodljivci in mu izboljša dimenzijsko stabilnost. Les nam lahko v termično modifikacijo po predhodnem dogovoru dostavite sami, lahko pa vam ponudimo že izdelane lesene elemente iz termično modificiranega lesa Silvapro®, narejene po vaših željah.
KAKO SO OBIČAJNO ZAŠČITENA OTROŠKA IGRALA, KI JIH VIDIMO NA IGRIŠČIH IN PARKIH?
Najpogosteje uporabljen postopek za zaščito otroških igral je še vedno vakuumsko-tlačna impregnacija, ki zagotavlja najkakovostnejšo zaščito lesa, saj s tem postopkom zaščite dosežemo najgloblji prodor zaščitnega sredstva v les. Možna je tudi termična modifikacija lesa konstrukcije igral, ki je okolju prijazen postopek zaščite lesa, pri katerem ne uporabljamo nobenih kemikalij, saj les zaščitimo zgolj z uporabo toplote. Svetujemo pa, da se za termično modifikacijo lesa namenjenega uporabi za izgradnjo otroških igral, uporabi les trših lesnih vrst kot so na primer: hrast, jesen, bukev, bor in macesen, saj zaradi povečane možnosti pojava trsk odsvetujemo uporabo lesa mehkejših listavcev kot na primer smreke ali jelke. S termično modifikacijo se bistveno spremeni struktura in zmanjša vlažnost, kar les zaščiti pred vsemi lesnimi škodljivci in mu izboljša dimenzijsko stabilnost. Les nam lahko v termično modifikacijo po predhodnem dogovoru dostavite sami, pri večjih projektih pa vam lahko ponudimo že izdelane elemente iz termično modificiranega lesa Silvapro®, narejene po vaših željah. Pri uporabi lesa na prostem priporočamo dodatno zaščito z okolju prijaznim premazom Silvanol lazura B ali naravnim voskom Silvacera®.