Silvacera

Vosek na vodni osnovi za učinkovito in dolgotrajno zaščito lesa na prostem

Kalkulator?

Vnesite površino za hitri izračun porabe.

Silvacera® je formulacija voska na vodni osnovi, namenjena zaščiti lesa na prostem. Ponaša se z izjemnim vodoodbojnim učinkom in je popolnoma naravnega izvora. Silvacera® nudi visokotehnološko alternativo sintetičnim premazom in oljem za zaščito lesa, ki zahtevajo zelo pogosto in večkratno obnavljanje.

Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na hitrost razgradnje lesa, je njegova vlažnost. Če poskrbimo, da les ostane med uporabo suh, lahko s tem bistveno podaljšamo njegovo življenjsko dobo! Silvacera® vosek uporabljamo za zaščito lesa, namenjenega zunanji uporabi, izpostavljenega vsem vremenskim vplivom, ki pa ni v stalnem stiku z zemljo (prstjo) ali tekočo vodo. Lesne elemente ščiti pred vpijanjem vlage in padavinami tako na površini kot v notranjosti in jim s tem podaljša njihovo življenjsko dobo. Silvacera® vosek je primeren za uporabo na vseh vrstah naravnega in termično modificiranega lesa (manj primeren je le za slabo vpojne vrste lesa in za lesove z večjo vsebnostjo taninov, kot npr. hrast in kostanj).

Silvacera® se uporablja za površinsko zaščito in ker vosek ni vnetljiv je primeren tudi za zaščito lesa v notranjih prostorih, kot na primer za zaščito delovnih površin, pultov itd. Vrhunska lastnost voska Silvacera® je, da ob nanosu na les ne spremeni njegovega naravnega videza, ampak samo poudari njegovo strukturo.

Preberi več
Za vse, ki želijo hkrati z zaščitnim nanosom les tudi obarvati, pa je Silvacera® vosek na voljo tudi v različnih barvnih odtenkih, namenjenih predvsem uporabi na lesu, ki je vsaj deloma ali povsem pokrit oziroma zaščiten pred neposrednimi padavinami. Nanos voska Silvacera® obnavljamo po potrebi. Obnavljanje je enostavno in brez brušenja – očiščeno površino zgolj ponovno premažemo in vosek termično utrdimo.Silvacera® vosek je bil razvit v okviru H2020-SME projekta WINTHERWAX (spletna povezava).Za vsa dodatna navodila in svetovanje smo vam na voljo vsak delavnik med 7 in 15 uro na telefonski številki 080 1202 ali 01 2800571, lahko pa nam posredujte sporočilo tudi preko spletne pošte info@silvaprodukt.si.Navodila za uporabo voska Silvacera® najdete spodaj v zavihku »Navodila za uporabo«.Embalažne enote: 1 kg in 5 kg.Barvna lestvica Silvacera®PREIZKUŠENOBiotehniška Fakulteta (Oddelek za lesarstvo), Univerza v Ljubljani
Zapri

Uporaba izdelka

Lastnosti izdelka

Shranjevanje

V tesno zaprti originalni embalaži

Nanašanje

čopič

Število nanosov

Običajno 2 (po potrebi število ustrezno povečati)

Poraba

1  l zadostuje za kakovostno zaščito 812 m2

Priporočena poraba na 1 m2 je 80-120 g/m2

Sušenje med nanosi

26 ur (odvisno od pogojev)

Končno sušenje

Predvidoma 6 do 12 ur

Rok uporabe

2 leti od datuma proizvodnje

Pokaži navodila za uporabo
Priprava materiala, prostora in pogoji dela:
 • Pri delu uporabimo le čist in zdrav les, brez znakov trohnobe ali poškodb insektov.
 • Vosek Silvacera® je najbolj učinkovit kot sistemska zaščita v povezavi s termično modificiranim lesom Silvapro®.
 • V primeru uporabe voska Silvacera® na lesu, ki bo izpostavljen vremenskim vplivom (dež, sneg, visoka zračna vlažnost ipd.), ali bo v stalnem stiku z zemljo (prstjo) ali tekočo vodo, je možna tudi predhodna zaščita lesa s temeljnim zaščitnim sredstvom za les Silvanolin® ali Silvanol®, ki lesu izboljšata odpornost na škodljivce (a lahko slabo vplivata na vodoodbojnost samega voska);
 • Pri nanosu voska Silvaceran">® je pomembno, da so leseni elementi ali konstrukcija finalno mehansko obdelani, čisti in ustrezno suhi (vosek je sicer možno nanašati tudi na mehansko neobdelan les).
 • Vosek Silvacera® se uporablja predvsem za zaščito lesenih oken, vrat, vrtnih in balkonskih ograj, pergol, vrtnih garnitur, čebeljih panjev, otroških igral ipd..
 • Ker vosek ni vnetljiv, je primeren tudi za zaščito vsega lesa v notranjih prostorih (opaži, pohištvo, talne obloge ipd.).
 • Les mora biti pred nanosom voska Silvacera® ustrezno osušen (vlažnost lesa med 15 in 20 %).
Pomembno:
 • Predpisana minimalna delovna temperatura nanašanja voska Silvacera® je nad 5 stopinj Celzija. Odsvetujemo nanašanje voska na močnem žgočem soncu (da bi se izognili prehitri zasušitvi in morebitnemu zmanjšanju kakovosti oprijema voska), zato pri temperaturah, višjih od 25 stopinj Celzija, predlagamo izvedbo nanašanja in sušenja premazanih lesenih elementov v senčni, dobro zračni legi.
 • V primeru predhodne zaščite lesa s temeljnih zaščitnim sredstvom Silvanolin® ali Silvanol mora biti les pred nanašanjem voska Silvacera® dobro posušen (vlažnost lesa med 15 in 20 %).
 • Voska Silvacera® nikoli ne redčimo z vodo ali mešamo z drugimi pripravki in snovmi, saj lahko s tem bistveno zmanjšamo njegovo učinkovitost.
 • Orodje po končanem delu operemo z vodo in detergentom.
 • Za delo s premazom Silvacera® ni potrebna uporaba posebne varovalne opreme.
 • Vosek Silvacera® hranimo v tesno zaprti originalni embalaži.
 • Po opravljeni končni zaščiti lesa z voskom Silvacera® odsvetujemo nadaljnjo obdelavo lesa kot na primer skobljanje, brušenje, žaganje, vrtanje, rezkanje idr., saj s temi postopki odstranimo (tudi) plast lesa, zaščitenega z voskom Silvacera®.
 • Vosek Silvacera® ne sme zmrzniti.
Postopek nanašanja voska Silvacera® s premazovanjem (čopič): PRVA FAZA: Nanos oz. aplikacija voska na les
 1. Lesene elemente, namenjene barvanju in zaščiti s pripravkom Silvacera®, najprej razporedimo po za to namenjenih stojalih ali površinah.
 2. Podlago in tla ustrezno zaščitimo z vodoodpornim materialom, npr. PVC folija.
 3. Pred uporabo voska Silvacera® je treba embalažne enote dobro rotacijsko pretresti oz. premešati, da zagotovimo ustrezno homogenost vsebovanih komponent oz. da na dnu embalaže ni več prisotne vidne usedline pigmentov.
 4. Z gostim, dobro vpojnim čopičem začnemo nanašati prvi sloj voska Silvacera®. Poskrbimo, da smo pri delu natančni in da nanašamo bogate nanose na vse stranice izbranega lesnega elementa, pri tem pa pazimo, da nam sredstvo ne zateka.
 5. Med nanosi voska moramo počakati med 2 in 6 ur (odvisno od letnega časa in vremenskih pogojev), da se vosek ustrezno vpije v les in posuši.
 6. Po osušitvi voska Silvacera® je na površini lesa viden praškast nanos voska belkaste barve, površina lesa pa je na otip rahlo voščena.
 7. Med posameznimi nanosi ne smemo izvajati termične obdelave oz. utrjevanja premaza.
 8. Po opravljenem prvem nanosu voska sledi drugi enakomeren nanos na vse predhodno pobarvane lesene površine.
 9. Pomembno je, da pri nanašanju voska Silvacera® upoštevamo predpisani minimalni nanos pripravka na les, ki mora po koncu nanašanja znašati 80–120 g/m2, kar običajno dosežemo z dvema bogatima nanosoma voska s čopičem (v primeru slabšega navzema je potrebno število nanosov ustrezno povečati).
DRUGA FAZA: Termična obdelava oz. utrjevanje voska v les
 1. Pred začetkom termične obdelave oziroma utrjevanja voska v les mora biti ta ustrezno osušen (čas sušenja lesa od zadnjega nanosa voska je 6–12 ur).
 2. Sledi termična obdelava vseh površin z vročim zrakom (priporočamo obdelavo z vročim zrakom oz. industrijskim fenom, ki se ga uporablja tudi za odstranjevanje starih premazov barv z raznih površin).
 3. Zelo pomembno je zagotoviti natančno in sistematično termično obdelavo vseh lesenih površin, premazanih z voskom (za zagotovitev ustrezne in enakomerne utrditve voska v les).
 4. Pomembno je tudi, da z vročim zrakom dosežemo temperaturo površine lesa med 90 in 110 stopinj Celzija (pozorni pa moramo biti, da površine ne prežgemo oz. pregrejemo).
 5. Med termično obdelavo nanešenega voska na les belkasto praškast nanos voska prehaja v prosojno-steklen trajen nanos.
 6. Končno zaščiten les z voskom Silvacera® lahko izpostavimo vremenskim vplivom šele (najmanj) 6 ur po toplotni obdelavi.
* Drugi postopki nanašanja voska Silvacera na les so namenjeni profesionalnim uporabnikom. V primeru potrebe po zaščiti večjih količin lesenih površin z voskom Silvacera® lahko to storitev za vas opravimo tudi v našem proizvodnem obratu. Za vsa dodatna navodila in svetovanje smo vam na voljo vsak delavnik med 7 in 15 uro na telefonski številki 080 1202 ali 01 2800571, lahko pa nam posredujte sporočilo tudi po spletni pošti info@silvaprodukt.si

Mnenja strank

37,48147,74

Premaz proti pokanju in piravosti

Termično modificiran les, 100% naravna zaščita lesa

4,0761,87

Temeljna zaščita za les na vodni osnovi

3,6253,35

Temeljna zaščita za les na vodni osnovi

POPULARNO
0,80198,70

Barve za les na vodni osnovi

26,96133,35

Vosek na vodni osnovi za učinkovito in dolgotrajno zaščito lesa na prostem